[wpcode id="351"]

Cum se învață copiii să picteze

Cum se învață copiii să picteze

Primele lecții de pictură

Începerea lecțiilor de pictură cu copiii poate fi o experiența minunată și poate încuraja copiii să picteze, când altminteri nu ar fi avut ocazia.

Iată cateva sfaturi pentru începerea lecțiilor de pictură și cum se pregateste un spațiu de lucru pentru pictat. Aceste sfaturi ajuta la o experienta buna atat pentru tine, cat și pentru copil. Cu toate acestea, nu înlocuiesc lecții de pictură la o școală de arte.

Purtați haine care se pot murdări

Purtați doar haine pe care le puteți murdări cu vopsea, acuarele sau culori acrilice, fără să vă pară rău.

Puteți purta un halat peste haine, sau puteți purta tricouri vechi. Un halat seamănă cu un sort de bucatarie, pe care il poti murdari fara probleme.

Pregatirea înainte de pictat

Pregătiți spațiul de lucru, unde nu e o problemă dacă vărsați sau murdăriți cu vopsea.

Este bine sa aveți o sursa de apă în apropiere. Pentru a face curat, este bine ca spațiul pentru pictat să fie aproape de bucatarie sau de baie. Explicați și copilului de ce ați ales locul și cum l-ati pregatit.

Spațiul de lucru trebuie sa fie o suprafață solidă, dreaptă (nu neaparat orizontală), pe care copilul poate picta și în jurul căreia se poate mișca în voie. Poate fi o masă de dimensiuni mici sau un șevalet.

Pregătiți un pahar sau un alt recipient cu apă, pentru a spăla pensulele.

Toate rechizitele trebuie să fie aproape. Servetele, carpe si paharul cu apă trebuie să fie la îndemână, pentru ca copilul să nu fie nevoit sa plece din spațiul de pictură.

Vopsele și acuarele sigure pentru copii

Nu folosiți decât vopsele și acuarele care nu sunt pentru copii. Nu folosiți vopsele pentru profesionisti, acelea conțin chimicale ce nu sunt sigure pentru copii. In plus, instrucțiunile pentru vopsele profesionale sunt prea complicate pentru copii, mai ales la inceput.

Spațiul pentru pictura trebuie sa fie intr-o camera bine ventilata, cu fereastra si usa.

Permiteți copilului să exploreze

Oferiti proiecte si modele distractive, ce permit experimente.

Copiii au nevoie de mult timp pentru a învăța cum funcționează pictura și ce posibilități și satisfacții oferă.

Nu va așteptați ca prima opera a unui copil sa fie un tablou realistic și nu va asteptati sa poata copia un tablou prea repede. Aveți răbdare cu el și lasati-l sa se bucure de pictură, în loc sa ii arătați greșeli sau metode corecte. Fiți deschiși la ideile copilului, incurajându-l astfel sa aiba idei și să experimenteze.

Recomandări de vopsele

Cele mai bune vopsele pentru copii sunt cele bazate pe apă, vopselele acrilice pentru copii și gouache.

Suprafața

Suprafețe bune pentru pictură sunt: hartia, cartonul, cartonul reciclat, hartia pentru acuarele, pânza și lemnul.

Instrumente de pictură pentru copii

Pensulele sunt cele mai comune și simple ustensile pentru pictură, dar nu trebuie să fie singurele. Puteți folosi și alte obiecte, precum: bete, stampile, pene, role, ștampile confecționate din cartofi, folie cu bule, picurătoare, bureți, sireturi și orice altceva ce poate absorbi vopsea.

Timp creativ

Acordați suficient timp copilului să exploreze atunci când pictează. Fiți deschiși și încurajați-l când vă prezintă operele.

Curățenia

Arătați copilului cum se curăță toate ustensilele și spațiul de lucru după finalizarea unei picturi. 

Afișați lucrările de artă

Afișați capodoperele și realizările copilului în locuri vizibile, unde le poate vedea și unde le pot vedea și alți membri ai familiei, chiar si oaspeții. Este o dovadă a faptului că vă mândriți de picturile copilului, acesta dobândind incredere de sine.

2 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *