Cum se foloseste o motocoasa?

Motocoasa
0 Shares

Dacă întotdeauna ți-a plăcut să folosești motocoase, dar ai simțit că nu știi suficient despre ele sau cum să le folosești, acest material este pentru tine. Vom acoperi tot ceea ce trebuie să știi despre cum să utilizezi o motocoasă și cum să fii în siguranță în timp ce utilizezi.

Motocoasele sunt folosite în principal pentru curățarea vegetației de pe marginile gazonului și a altor locuri greu accesibile din grădină. Deși arată asemănător cu o mașină de tuns, sunt instrumente destul de diferite. Motocoasele utilizează capete de tăiere interschimbabile care au diverse funcții și pot fi de două tipuri, motocoasa cu fir și motocoasa fara fir.

Motocoasa care folosește un fir, este alimentată dintr-o bobină, pentru a tăia iarba lungă și buruienile pe care este posibil să le fi ratat cu mașina de tuns iarba. Este mai bine ca motocoasele să fie folosite pentru lucrări mai ușoare de grădină, deoarece firul de tăiere din nailon se poate rupe cu ușurință atunci când intră în contact cu vegetația mai dură, deși acest lucru poate fi redus la minimum prin utilizarea unui fir motocoasa mai gros și a unei mașini de tuns iarba pe benzină sau o mașină de tuns electrică sau fără fir.

Diferite tipuri de motocoase

La fel ca majoritatea instrumentelor electrice de grădinărit, există diferite tipuri de motocoase disponibile. Dacă dorești cea mai puternică versiune pe care o poți cumpăra, trebuie să alegi una pe benzină. Aceste unelte vor sfâșia iarba, buruienile și plantele cele mai groase și lungi fără nicio problemă și pot chiar tăia lucruri precum mărăcinile. Dezavantajele motocoaselor pe benzină sunt că sunt mai scumpe, mai zgomotoase și mai complicate de manevrat.

Motocoasele electrice funcționează cu un motor electric și sunt alimentate de la rețea printr-un cablu de alimentare. În general, acest lucru le face mult mai silențioase decât un model pe benzină, dar există totuși ceva zgomot cu orice versiune a acestui tip de instrument. Acestea sunt mai ușor de manevrat. Singura problemă este că autonomia și mobilitatea sunt îngreunate de cablul de alimentare și, de asemenea, le lipsește puterea pe care o are o motocoasă pe benzină.

Dacă dorești o combinație bună a mobilității oferite de un model pe benzină, dar nu dorești să amesteci combustibilul și să faci față greutății și zgomotului suplimentar, o motocoasă fără fir ar putea fi o alegere bună. Cu toate acestea, aceste modele tind să fie bune doar pentru lucrări mai ușoare, deoarece faptul că sunt alimentate cu baterii limitează puterea multor dintre aceste produse.

Echipament de siguranță pentru utilizarea unei motocoase

Ori de câte ori folosești o motocoasă, în special o versiune mai puternică, trebuie să porți echipamentul de siguranță corespunzător. Echipamentul esențial include ochelari de protecție pentru a-ți proteja ochii, protecție pentru urechi, deoarece chiar și modelele electrice fac zgomot, mănuși de siguranță și o pereche bună de cizme. Dacă vei lucra în zone cu vegetație densă, ar trebui să porți blugi sau pantaloni lungi de siguranță și o cămașă groasă. NU recomandăm pantalonii scurți, ochelarii de soare și șlapii preferați. 

Unele motocoase ușoare sunt ușor de manevrat și de mutat, dar cele mai grele ar trebui folosite cu un ham sau, cel puțin, cu o curea de umăr. Vei obosi rapid cu o motocoasă pe benzina dacă nu folosești ham, iar acest lucru poate duce la accidente.

Cum se folosește o motocoasă electrică sau fără fir?

Ambele tipuri de motocoase sunt foarte ușor de utilizat și funcționează aproape la fel. Odată ce ai asamblat unealta și ai verificat dacă totul este bine strâns, poți pune cutia de instrumente deoparte și conecta mașina la rețea (în cazul unui model electric) sau încărca bateria litiu-ion care vine cu un model fără fir și introduce în aplicație.

Cele mai multe dintre aceste instrumente vor porni pur și simplu la apăsarea unui declanșator, dar unele ar putea avea o funcție de siguranță încorporată în care se apasă două butoane în același timp pentru a le porni. Odată ce sunt pornite, te îndrepți spre zona de lucru aleasă și apoi mături capul de tăiere de la dreapta la stânga. Acest lucru este important din cauza direcției în care se învârte lama.

Cum se folosește o motocoasă pe benzină?

Motocoasele pe benzină sunt puțin mai complicate de utilizat decât omologii lor alimentați cu energie electrică, dar este ușor să te obișnuiești cu ele cu puțină practică. Primul lucru pe care trebuie să-l știi este dacă motorul este un model în doi timpi sau în patru timpi, deoarece acest lucru va afecta modul în care alimentezi motocoasa. Motoarele în patru timpi pot fi alimentate pur și simplu cu benzină fără plumb standard, la fel ca mașina ta, dar motoarele în doi timpi trebuie să aibă benzina și ulei amestecate împreună la anumite rapoarte.

Odată ce o motocoasă pe benzină a fost alimentată, trebuie să găsești butonul sau becul de purjare și să îl apeși de mai multe ori. De câte ori depinde de modelul specific, acest lucru facilitează trimiterea combustibilului în carburator ca motorul să pornească. Următorul pas este să deschizi întrerupătorul de șoc. Acest lucru s-ar putea să nu fie necesar dacă instrumentul este încă cald după o pauză, dar ar trebui să urmezi întotdeauna acest pas când pornești de la rece.

Ca și în cazul modelelor electrice, asigură-te că motocoasa este așezată pe pământ, apoi ține ferm unealta și trage brusc de cablul pornit, din nou și din nou, până când motorul pornește.

Întreținerea unei motocoase

Motocoasele electrice și fără fir necesită foarte puțină întreținere, în afară de menținerea lor curată și de ascuțirea lamei de tăiere din când în când. Când ascuți lama, ar trebui să o scoți din mașină și apoi să utilizezi o pilă sau un polizor unghiular pentru a obține o margine frumoasă pe dinții lamei, asigură-te că sunt piliți în același grad pentru cele mai bune rezultate de tăiere.

Motocoasele pe benzină au nevoie de mai multă întreținere. În general, trebuie să urmărești nivelul uleiului și al combustibilului și, dacă dorești să menții instrumentul să funcționeze bine pentru anii următori, fă o mentenanță anual, schimbând uleiul și combustibilul complet, înlocuind bujiile și lucruri de genul acesta. Acest lucru poate fi făcut de către un profesionist. Cu orice tip de unealtă de grădinărit, fii atent la rugina de pe piesele metalice sau putrezirea componentelor din plastic și nu lăsa uneltele afară peste noapte, altfel va trebui în curând să le înlocuiești.