Cum se creste traficul pe blog

cum se creste traficul pe blog

De ce sa cresti traficul blogului?

Un blog este metoda perfecta de a genera trafic gratuit, organic, pentru site-ul tau. Sau de a genera trafic gratuit, targetat, pentru a promova produse prin afiliere.

Vei gasi pe diferite bloguri articole cu titluri uimitoare, ca “x metode de a ajunge rapid la 100k de vizite lunare pe blog”.

Nu exista metode de a ajunge repede (mai repede de o luna, sa zicem) sau gratis de la <1000 de vizite lunare la peste 10.000 de vizite lunare. Vorbim aici despre trafic organic, care este gratuit.

Mai mult, daca exista exemple de cazuri cand un blog ajunge de la 1000 la 10.000 de vizite organice intr-o singura luna, acestea nu doar ca sunt cazuri izolate, dar sunt imposibil de reprodus, avand o specificitate aparte.

Cum se creste traficul organic

Creaza continut care se aliniaza cu goal-urile tale de business

Daca business-ul tau este sa fii organizator de evenimente, tot continutul blogului trebuie sa fie despre planificarea evenimentelor si subiecte adiacente, nu si despre piese auto.

Gaseste o nisa in care te pricepi sau care iti place si tine-te de ea

Cand te pricepi la un domeniu, vei avea toate informatiile necesare pentru a scrie continut corect si de calitate.

Atunci cand tot continutul unui blog este intr-o singura nisa, blogul in intregime va fi relevant si va avea sanse mai mari la pozitii bune in Google pentru majoritatea cuvintelor cheie din acea nisa.

Daca vrei sa castigi bani din vanzare de bannere sau din vanzare de linkuri in advertoriale, faptul ca blogul este nisat iti va permite sa ceri un pret mai mare, pentru ca audienta ta este cea corecta.

Daca vrei sa angajezi un specialist pentru a scris continut, alege un specialist in nisa ta, nu un copywriter

Un copywriter va folosi cuvinte frumoase, va scrie articole lungi, dar nu va sti niciodata daca informatiile pe care le ofera articolul sau sunt cele corecte sau cele cautate. Informatia corecta va convinge utilizatorii sa revina pe blogul tau, in timp ce informatiile gresite iti pot distruge reputatia.

Alege intotdeauna calitatea in detrimentul cantitatii

Un articol de peste 1000 de cuvinte va urca mai usor in Google, daca este corect optimizat.

Dar un articol de 300 de cuvinte poate fi mult mai informativ decat unul de 1000, daca se adreseaza corect intentiei de cautare ce a stat in spatele vizitelor din Google. Din acest motiv, exista articole mai scurte decat 500 de cuvinte care, desi nu au cele mai bune pozitii din pagina 1 de rezultate, cresc numarul de pagini vizualizate per vizita. Stim situatii cand un articol de 400 de cuvinte are un CTR de 30% de pe locul 3 si are o rata de conversie (click-uri pe linkuri afiliate) de peste 15%.

Atunci cand scrii doar despre o nisa, exista riscul sa epuizezi subiectele. Din acest motiv, trebuie sa fii inovativ, sa ai mereu idei noi sau sa ai o perspectiva unica, indiferent de subiectul abordat.

Invata si perfectioneaza-te

Exista regula celor 10.000 de ore. Cand vorbim despre scris continut, poate nu este nevoie de chiar 10.000 de ore, dar 1000 de ore ar fi un minim, inainte sa te consideri content writer expert intr-un domeniu. Daca externalizezi sau ai angajati care scriu continut, asigura-te ca acestia au o experienta de minim 1000 de ore.

Publica consecvent doar continut de calitate

  • Daca nu esti un expert in domeniu, atunci trebuie sa inveti de la experti sau sa angajezi unul.
  • Creaza continut care ofera solutii clare si simple, care imbunatatesc sau usureaza viata cititorilor tau. Continutul unic si bine scris nu inseamna neaparat succes si nu este suficient.
  • Creaza-ti un ghid editorial si respecta-l. Orice aspect al dezvoltarii de continut trebuie planificat in avans.
  • Masoara intotdeauna performanta continutului. Daca nu o faci, nu vei sti niciodata ce functioneaza si ce nu, si nu vei putea evolua. Daca nu masori si compari rezultatele tuturor articolelor, e posibil sa faci continut de calitate, dar fara sa castigi trafic si bani.
  • Cand stii ce functioneaza si ce nu, fa mai mult din ce stii ca functioneaza si mai putin din ce stii ca nu functioneaza. E atat de simplu.
  • Fii cu ochii pe concurenta. Analizeaza periodic strategia acestora, inspira-te din subiectele lor si invata din greselile lor.
  • Inainte de a scrie despre un subiect, chiar daca iti este foarte cunoscut, fa un keyword research pentru a afla care sunt cele mai cautate cuvinte cheie.

Posteaza des

Cea mai mare greseala a bloggerilor, ce duce la esec, este inconsecventa. Daca nu postezi zilnic, sau macar saptamanal, nici sa nu incepi.

Succesul, in blogging, este direct proportional cu frecventa postarilor. Un blog ce are continut proaspat zilnic se va indexa foarte repede. Daca nu postezi des, blogul tau nu va creste, si nici macar nu conteaza cat de bun este continutul.

Odata ce te opresti din postat, traficul va scadea.

Ia blogging-ul in serios

Blogging-ul nu este doar un hobby, si nu trebuie sa postezi cand ai timp sau chef. Trebuie sa fii implicat si sa-i aloci macar 1 ora in fiecare zi. Daca blogging-ul nu este o prioritate pentru tine, nu te apuca.

Documenteaza-te

Nu publica niciodata articole fara sa te documentezi. Poti avea supriza sa existe solutii mai simple, mai bune sau mai complete, pe care tu nu le oferi cititorilor tai. In acel moment, reputatia iti va fi afectata si vei pierde din audienta.

Foloseste modelul Aida (awareness, interest, desire, action)

Desi este un model mai vechi de marketing, acesta functioneaza perfect cand vine vorba de crearea de continut.

Ai de urmarit 4 lucruri:

  • Sa atragi Atentia – prin titluri si descrieri atractive
  • Sa cresti Interesul, prin continut de calitate
  • Sa faci cititorul sa Doreasca sa construiasca – valabil pentru ghiduri de tip how-to si diy
  • Sa convingi utilizatorul sa faca o Actiune. Adica sa dea un click, sa vada un video, sa cumpere ceva.

Planifica cu atentie si foloseste regula 90/10

Foloseste 90% din timpul alocat blogging-ului pentru promovare si 10% pentru a scrie continut.

Indiferent cat de bun este continutul tau, daca nu-l gaseste nimeni, nu are valoare.

Crearea de continut de calitate si obtinerea de trafic organic natural nu se intampla niciodata. Este nevoie sa promovezi continutul, si nu neaparat prin campanii ppc.

Poti folosi continutul din blogul tau pentru a crea ebook-uri pe care sa le oferi gratuit, ca premii sau chiar sa le vinzi.

Poti folosi continutul blogului pentru a crea clipuri video pe care sa le pui pe YouTube si sa le distribui pe celelalte canale de publicare – facebook, twitter, tiktok, etc. .

Nu-ti face griji daca repeti idei (bineinteles, reformulate) in mai multe postari. O mare parte dintre cititori sunt noi si nu au citit articolele mai vechi.

Ideal ar trebui sa nu incepi sa faci continut inainte de a avea o strategie de promovare.

Construieste o lista de emailuri

Specialistii in marketing din toata lumea afirma ca email marketing-ul este cea mai eficienta forma de marketing, si aduce cel mai bun ROI (return on investment).

Cu cat este mai mare lista ta de emailuri, cu atat devii mai putin dependent de alte canale de promovare platite. Deci email marketing-ul este o solutie mai ieftina de a ajunge la audienta ta decat promovarea prin ppc sau social media ads.

Sunt 4 metode clasice de a-ti creste lista de subscriberi la email:

  1. Crearea de oferte magnet sau lead magnets puternice si eficiente. Ofera utilizatorilor care se inscriu la newsletter lucruri gratis – ebook-uri, ghiduri sau alte lucruri care pe tine nu te costa nimic.
  2. Folosirea de popup-uri pentru a promova aceste oferte. Nimanui nu plac popup-urile, dar daca mesajul este suficient de interesant, acestea functioneaza. In plus, cand ai cautat de buna voie box-ul de inscriere la newsletter pe un blog sau site? Cel mai probabil, nimeni nu se inscrie din proprie initiativa la newsletter. Cel mult, adauga blogul tau intr-o lista de bookmarks, si-si va aduce aminte de el cand lista devine uriasa si vrea sa stearga din ea…
  3. Retargetarea utilizatorilor prin campanii de retargeting. Nu toti cititorii tai se vor inscrie la newsletter de la prima vizita. Asa ca ii poti “urmari” pe Google sau Facebook prin ad-uri in care le poti arata fie ce promovezi tu, fie oferta ta magnet. De ce exista astfel de posibilitati? Pentru ca functioneaza!
  4. Pastreaza livrabilitatea emailurilor la o cota ridicata si evita situatia in care emailul tau ajunge intr-un folder de spam sau de oferte. In plus, curata periodic lista de mailuri de utilizatori inactivi. Cand un utilizator nu a deschis niciun newsletter in ultimele 2 luni, acesta trebuie sters din baza de date. Cand procedezi asa, rata de deschidere a newsletter-ului va creste si costul de trimitere a newsletter-ului va scadea, pentru ca este direct proportional cu numarul de subscriberi. Daca un utilizator inactiv vrea sa revina pe site-ul tau, cu siguranta se va inscrie iar.

Scrie articole lungi

Majoritatea bloggerilor scriu postari de 3-4 paragrafe. Acestea rareori apar in paginile de rezultate Google. Cei care isi permit sa faca astfel de postari au deja o audienta activa si nu se bazeaza pe trafic organic.

Foloseste o lista de verificare pentru a mentine sau chiar a creste calitatea continutului

Incearca sa intri in pagina 1 de rezultate Google pentru cat mai multe cuvinte cheie cu volume de cautari mari cu putinta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *