Cum se creeaza un blog intr-o singura zi

Cum se creeaza jun blog
0 Shares

Si cum incepi sa castigi bani

Cum iti faci un blog gratis in cativa pasi simpli

Sa ai propriul blog este un bun inceput sa castigi bani de acasa, in timpul liber.

Indiferent ca lucrezi de acasa, ca ai o afacere sau ca inca esti elev sau student, postarile regulate si consistente pot avea rezultate surprinzatoare, mai ales avand in vedere cat timp si efort sunt necesare.

Cand incepi un blog trebuie sa fii sigur/a ca vei face asta pentru un timp indelungat. Sa faci asta gratuit e un inceput bun, dar poate deveni plictisitor. Poate ai incercat sa castigi bani din YouTube, TikTok, Instagram sau prin alte modalitati, si ai renuntat deja, pentru ca nu castigai nimic sau pentru ca te-ai plictisit repede.

Daca nu esti un creator innascut de continut, poti avea impresia ca depui prea mult efort si ca nu ai nicio satisfactie rapida, motiv pentru care e greu sa te tii de treaba. Daca insa acorzi bloggingului o sansa, dupa o perioada iti vei da seama ca trebuia sa incepi mai devreme. 

In continuare, ne dorim sa va aratam cum se incepe un blog gratis in mai putin de o ora.

E simplu sa faci blogging, nu necesita mult timp in comparatie cu YouTube, de exemplu, si poate avea si efect antistress.

Incepi cu blogger

Blogger este detinut de Google si este o platforma gazduita de Google, ce permite utilizatorilor sa creeze un blog despre orice. 

Inainte de a incepe cu Blogger, e bine sa stim si alte aspecte, cum ar fi ce nu poate face.

Blogger nu permite colectarea de adrese de email. Este important de stiut, pentru ca te opreste din crearea unei audiente, a unei comunitati.

Atunci cand colectezi adrese de email, poti anunta oamenii ca ai publicat un articol nou care i-ar putea interesa. Poti construi un grup de fani care de-abia asteapta sa citeasca urmatorul tau articol. Dar Blogger nu permite.

In plus, poate fi dificil sa fii descoperit prin cautari in Google , mai ales atunci cand au un domeniu (subdomeniu) gratuit la Blogspot. Aceasta se intampla pentru ca nu ai optiuni seo la dispozitie.

Acum, ca am mentionat neajunsurile, de ce ar fi bine sa incepi cu un blog pe Blogger?

Blogger este gazduit de Google, ceea ce inseamna ca poti incepe un blog complet gratis, fara domeniu, abonament sau alte costuri. Tot ce faci este sa creezi continut.

Pentru un blogger la inceput de drum, ce cauta posibilitati de a incepe ceva pe cont propriu, nimic nu e mai bun decat Blogger. Poti incepe ceva ce va putea fi monetizat fara a cheltui nimic. Si cea mai buna parte este ca iti poti adauga un domeniu propriu oricand esti gata sa avansezi.

Cu alte cuvinte, vei putea avea, in loc de vechiul domeniu “mariapopescu.blogspot.com”, ve putea avea “mariapopescu.com”. Acest lucru va face ca articolele tale sa para mai serioase si mai profesionale, si sa fie mai vizibile in motoarele de cautare.

Iti poti crea un cont Blogger in cateva minute si sa incepi sa publici in doar cateva ore.

Sa trecem la partea interesanta.

Calitatea postarilor si consecventa

Sa creezi un blog este inutil, cat timp nu ai continut pentru el. Este important sa intelegi ca nimic bun nu se face cu usurinta. Trebuie sa postezi articole de calitate regulat, altfel nu vei avea niciodata un blog de succes. La inceput, trebuie sa te provoci sa publici cate un articol in fiecare zi.

Nu toata lumea are timp sa scrise si sa publice un articol zilnic. Poate aveti copii, un job, poate sunteti elevi sau studenti. Insa nu conteaza cantitatea de postari, cat conteaza cat de consecvent esti in a-ti respecta programul pe care ti-l propui.

Cand devii consecvent, nu conteaza daca se intampla o data pe saptamana, sau o data la 2 saptamani, dar usor-usor incepi sa dezvolti un obicei puternic. Odata creat, va fi greu sa renunti la el. Incearca sa publici zilnic, sau conform programului stabilit initial. Daca iti permiti sa n-o faci, din motive neimportante, cu siguranta te vei opri. Cu cat vei posta mai consistent, cu atat vei avea rezultate mai bune. 

Dupa 70-100 de articole publicate, vei incepe sa vezi rezultate. Adica si peste 100 de vizualizari pentru unele articole. Dar nu-ti crea asteptari prea mari, e posibil sa fii dezamagit. Daca ai ajuns la 70 de articole, si ai 10 vizualizari pe zi, in medie, pentru articolele tale, este un inceput bun. De aici incolo, numarul de vizualizari si de utilizatori (dintre care unii cu siguranta vor reveni) este doar in crestere.

E un sentiment minunat cand incepi sa vezi cifrele legate de traficul pe site crescand zi de zi. De acum inainte, iti poti impartasi ideile si perspectiva ta intregii lumi. Adica a intregii tale audiente care iti apreciaza continutul.

Acum, ca am vorbit despre consistenta, sa ne concentram pe calitatea postarilor.

Trebuie sa te asiguri ca articolele tale sunt suficient de lungi, intrucat te va ajuta la vizibilitatea in motoare de cautare precum Google.ro. Un articol se poate numi lung daca are peste 1000 de cuvinte, de preferat intre 1500 si 2000.

Bineinteles ca dureaza mult sa scrii un articol de 2000 de cuvinte. Daca vrei, scrie articole de peste 2000 de cuvinte, dar formate din 2 parti. Astfel, te si asiguri ca cine citeste prima parte, va citi si a doua parte, deci va petrece mai mult timp pe site-ul tau.

Pe masura ce scrii articole si le postezi, mai ales ca respecti un program, te vei obisnui sa scrii articole de asemenea dimensiuni. Important este sa nu te abati de la program. Un program bun pentru inceput este cel saptamanal. Daca poti mai des, fa-o.

Sa incepi cu un articol pe zi poate sa nu fie cea mai buna ideea, dar daca tu consideri ca poti respecta un astfel de ritm, fa-o.

La un moment dat, ti se va parea ca ramai fara idei. Este momentul in care poti citi din gramada de articole de pe internet despre cum sa vii cu idei noi pentru blog. Poti cauta idei pe https://www.hubspot.com/blog-topic-generator .

Folosirea de linkuri afiliate

De ce este inteligent sa folosesti linkuri afiliate? Pentru ca este o modalitate de a-ti monetiza blogul fara sa fie nevoie sa poti rula Ad-uri Google pe el. Nu ai nevoie de un trafic minim garantat, iti poate genera venituri de la primul vizitator care-ti intra pe blog.

Sunt mai multe metode sa faci asta

Cel mai simplu si rapid este sa iti faci conturi la 2performant si profitshare si sa promovezi produse. Daca iti place sa citesti, de exemplu, si ai si scris despre asta in articolele tale, poti face trimiteri prin linkuri afiliate catre carti din Elefant sau Carturesti.

Este cea mai buna metoda sa monetizezi lucruri ce nu-ti apartin.

Alta metoda este sa verifici daca serviciile sau produsele pe care le folosesti au propriul program afiliat, si sa te afiliezi. Comisioanele pot fi mai mari decat prin intermediari ca ProfitShare sau 2performant.

Sa obtii linkurile afiliate poate parea putin dificil. Pentru a putea promova produsele unui magazin prin intermediul ProfitShare sau 2performant, trebuie as aplici si sa fii acceptat. Poate dura cateva zile pana sa fii acceptat de catre advertiseri, dar dupa aprobare iti poti alege orice produs sau serviciu pentru a-l promova.

Este important sa nu faci spam folosind linkurile afiliate, iar cea mai buna metoda de promovare, si cea mai sigura, este sa-ti folosesti continutul tau original si sa pui linkuri in el atunci cand este posibil.

Este cea mai rapida metoda de a face bani cu blogul tau.

Daca blogul tau este unul dintre mai multe pe care le detii si pe care postezi, si ai si un site “mama”, al afacerii tale, este bine sa pui linkuri in acest blog catre site-ul principal. In timp, iti vei construi un brand si vei creste autoritatea si popularitatea site-ului, fara sa te coste nimic.

Cu siguranta sunt si alte metode de monetizare a unui blog. Informeaza-te, compara informatiile, foloseste-le si construieste-ti un renume. Dar, cu siguranta, ce ai citit pana acum, este baza inceperii unui blog de succes.

Cresterea audientei

Cum ajungi de la

La

Oricat de bine ai scrie, nu vei fi gasit prin Google pe cat de repede ti-ai dori. Mai ales daca ai un domeniu gratuit Blogspot. Dar asta nu inseamna ca nu vei avea succes.

Inainte sa incepi sa-ti cresti autoritatea site-ului (bineinteles, prin metode gratuite), asigura-te ca articolele sunt pregatite. Daca faci referire in cadrul unui articol la alte articole relevante din blogul tau, trebuie sa ai linkuri catre acestea. Trebuie sa te asiguri ca, odata ajunsi pe blogul tau, utilizatorii vor citi si alt continut decat cel pentru care au intrat. Si pe masura ce citesc, le va creste interesul, vor reveni pe blogul tau, deci iti va creste retentia, iar Google iti va genera din ce in ce mai mult trafic organic. 

Daca articolele sunt pregatite, atunci poti incepe sa le promovezi pe alte platforme si retele de socializare. In functie de nisa in care este blogul tau, unele articole pot avea succes sau nu.

Incepi sa share-uiesti articolele in retele sociale.

Pinterest

Daca ai un blog in nisele de frumusete, moda, arta, design, decoratiuni interioare, atunci vei avea succes in atragerea de trafic din Pinterest. 

Linkedin

Daca blogul tau este despre afaceri, economie, drept, marketing, servicii, atunci LinkedIn iti poate genera trafic.

Forumuri si grupuri

Forumurile sunt excelente pentru promovarea articolelor. Singura conditie este sa fie relevante ca si continut. Nu poti share-ui un articol despre programare php intr-un forum de decoratiuni interioare.

Atunci cand share-uiesti un articol intr-un forum, nu doar pune linkul acolo – risti sa ti se stearga postarea si sa ti se blocheze contul. Posteaza doar in topicuri pe care le cunosti si sunt relevante articolului pe care incerci sa-l promovezi.

Treci la nivelul urmator

In momentul in care ai postat “suficiente” articole pe blog, e timpul pentru pasul urmator. Cum am mentionat mai sus, Blogger permite sa iti cumperi un domeniu si il folosesti, mutand continutul acolo. 

Un domeniu costa mai putin de 100 de lei. Vei parea profesional, un blogger in toata puterea cuvantului. In plus, vei putea obtine trafic organic din Google.

Cea mai usor de folosit platforma pentru un blogger la inceput este WordPress. Are o interfata foarte usor de folosit, intuitiva, si permite adaugarea de pluginuri, majoritatea gratuit, ce te vor ajuta sa cresti vizibilitatea in motoare de cautare si sa castigi trafic.

Daca nu reusesti sa iti promovezi continutul, astfel incat sa obtii trafic, deci bani din linkurile afiliate si/sau Google Ads, cere ajutorul unui specialist seo. 

Pana atunci, curaj, incepi cu crearea blogului in Blogger si incepe sa scrii.