Daca esti pasionat de energia verde si vrei sa iti alimentezi gospodaria folosind panouri solare, primul pas este sa calculezi de cate panouri fotovoltaice ai nevoie.
Sunt o multime de factori cu ajutorul carora vei afla de cate panouri solare ai nevoie., si de cate va trebui sa cumperi. Un factor este consumul total energie electrica al gospodariei tale. Un alt factor este bugetul pe care il ai la dispozitie. Altul este tipul de panouri pe care vrei sa le folosesti.
Daca vrei sa cumperi un sistem complet, performant, de panouri solare, sau daca vrei sa-ti construiesti unul singur, folosind componente disponibile in magazine, pretul poate diferi considerabil.
Numarul de panouri solare dintr-un sistem poate diferi. Si calitatea acestora poate fi diferita. Si pretul lor, de asemenea.
Cum calculezi consumul total de energie electrica
Daca vrei sa calculezi precis de cate panouri solare ai nevoie, este esential sa masori cantitatea de energie pe care un panou o ofera, si sa o compari cu necesarul tau de energie electrica. Avand in vedere ca o gospodarie normala consuma in medie 700 KWh intr-o luna, si avand in vedere faptul ca un panou de ~800 de lei genereaza cam 250W (intr-o ora), numarul de panouri solare necesare poate fi mare. Ai avea nevoie sa produci in medie 25KWh zilnic. Considerand in medie ca o zi are 12 ore in care soarele este pe cer, dar si tinand cont ca daca este innorat, puterea generata de panouri scade, am putea calcula ca in fiecare zi avem la dispozitie 6 ore pentru a genera tot necesarul de energie electrica. Deci 25KWh in 6 ore, inseamna un necesar de 4.16KW.
Daca luam in calcul folosirea unor panouri fotovoltaice de 300W, am avea nevoie de un total de 14 panouri.
14 panouri x 800 lei = 11.200 lei.
Trebuie sa avem insa in vedere si suprafata ocupata de acestea: exista suficient loc pe acoperis? Este suficient de solid acoperisul casei pentru a sustine greutatea celor 14 panouri? Ce alte costuri mai sunt, in afara de panouri? Cum stocam energia produsa ziua, pentru a o putea folosi si noaptea?
Un panou solar de 300W are de obicei o suprafata de 1640x992mm.
16buc x Panou fotovoltaic Kingdom Solar KD-M310-60 monocristalin
sau
14 buc x Panou solar 330W Breckner (14000 lei pentru toate 14)
sau
10 buc x Panou solar 440W/30V Breckner (putin sub 11.500 pentru toate 10)
Pe langa panouri solare, mai ai nevoie de:
- Un invertor solar
- 14 sisteme de prindere pentru panourile solare
- Cablu solar
- Tablou electric complet echipat AC/DC
- Acumulatori
Un sistem complet, care ar fi suficient pentru o gospodarie, si foarte apropiat ca si caracteristici cu exemplul de mai sus, gasiti aici:
Sistemul este complet, ce genereaza maxim 5KWh, costa sub 34.000 de lei. Contine 12 panouri de calitate (19Kg fiecare, daca vreti sa calculati rezistenta acoperisului), ce genereaza pana la 370W in conditii ideale de lumina, invertor de 5.5KW, sistemele de prindere, tabloul electric, cablu solar si 4 acumulatori de 190Ah.
la acest sistem se pot adauga panouri – invertorul este supradimensionat, ofera 5.5KW in sarcina continua sau 11KW putere de varf, pe cand configuratia de 12 panouri genereaza doar 4.4KW. Deci se pot adauga 3 panouri (au 370W fiecare) fara a se depasi puterea invertorului.
Pentru mai putin de 5000 de lei in plus puteti gasi un sistem de 5.5KW premium, complet, cu panouri de 400W:
https://www.cel.ro/sisteme-si-panouri-solare/sistem-fotovoltaic-hibrid-5-5-kwp-cu-pv-premium – putin peste 38000 de Lei. La cerere, se asigura si montarea, pentru 12% din pretul sistemului.
Daca vrei sa folosesti mai putine panouri, dar mai puternice, o optiune buna este panoul fotovoltaic Kingdom Solar Rainung kdm-510 , ce produce 510W, are dimensiunile de 218.5cm x 109.8cm x 3.5cm, si are un pret de aproximativ 1700 de lei la emag:
Alte lucruri de care sa tii cont:
Iarna, panourile solare genereaza aproximativ 30% din energia pe care o genereaza vara. Energia maxima care se poate genera se calculeaza vara, si este cea specificata de producatori.
Panourile solare se vor scumpi (deja se scumpesc) datorita faptului ca cererea este foarte mare.
Acumulatorii solari sunt foarte scumpi. Daca ne bucuram ca exista sisteme complete de panouri fotovoltaice cu preturi in jur de 5000EUR, majoritatea acestora sunt de tip on-grid, adica energia generata care nu se consuma se injecteaza in reteaua nationala, in loc sa fie stocata in acumulatori. Independenta energetica se obtine doar cu sisteme de panouri solare independente, de tip off-grid, cu sisteme de acumulatori solari supradimensionate.
Un sistem de acumulatori solari supradimensionat are o capacitate de peste 2.5 ori mai mare decat puterea generata de panouri. Deci daca panourile solare genereaza 5KWh, acumulatorii trebuie sa stocheze minim 12.5KW. Daca vorbim de acumulatori de 12V (exista pe piata si de 6V sau de 24V) si 200A, deci cu o putere de 2400KW, atunci 6 astfel de acumulatori pot inmagazina 14.4KW.
Foarte important: acumulatorii solari (majoritatea acestora) nu se golesc complet: pe masura ce se consuma energia stocata, voltajul la bornele acestora scare, si cand atinge o valoare minima, nu mai pot alimenta invertorul solar.
Mai jos, 2 exemple de acumulatori solari cu raport calitate / pret foarte bun:
Daca va ganditi sa folositi acumulatori auto, datorita pretului, atunci trebuie sa stiti ca acestia se vor deteriora foarte repede: nu sunt facuti pentru epuizare rapida si multe cicluri complete. Momentan, cei mai eficienti acumulatori pentru sisteme de panouri solare sunt cei cu gel, fiind mai buni si decat cei cu Li-Ion.
In afara de acumulatori, puterea intregului sistem de panouri solare este data de invertorul solar. Daca sistemul de panouri genereaza 10KW, dar invertorul ofera o putere de 2KW, nu vei putea alimenta nimic cu un consum mai mare decat cei 2KW oferiti de invertor. Deci daca te hotarasti sa iti configurezi propriul sistem, ia in considerare invertorul. Atentie, si invertoarele solare sunt de 2 tipuri: on-grid si off-grid. Deci daca vrei sa nu te conectezi la reteaua nationala, va trebui sa alegi invertor solar off-grid. Iar daca invertoarele pe care le gasesti in oferta magazinelor de profil sunt mai putin puternice decat necesarul tau, poti folosi mai multe in acelasi sistem.
Cateva modele de invertoare solare:
Avand in vedere preturile de mai sus, poate luati in considerare si un sistem de panouri solare on-grid, care sa genereze mai multa energie, dar fara acumulatori. Chiar daca surplusul de energie se vinde catre furnizorul de energie electrica la o fractiune din pretul cu care se cumpara, dispar complet costurile cu acumulatorii si intretinerea acestora.
Citeste si articolul Cum se face un calcul calorifere.
Pingback: Calcul Panouri Fotovoltaice