Cum se calculeaza necesarul de panouri solare

Sistem de panouri solare

Daca esti pasionat de energia verde si vrei sa iti alimentezi gospodaria folosind panouri solare, primul pas este sa calculezi de cate panouri fotovoltaice ai nevoie.

Sunt o multime de factori cu ajutorul carora vei afla de cate panouri solare ai nevoie., si de cate va trebui sa cumperi. Un factor este consumul total energie electrica al gospodariei tale. Un alt factor este bugetul pe care il ai la dispozitie. Altul este tipul de panouri pe care vrei sa le folosesti.

Daca vrei sa cumperi un sistem complet, performant, de panouri solare, sau daca vrei sa-ti construiesti unul singur, folosind componente disponibile in magazine, pretul poate diferi considerabil.

Numarul de panouri solare dintr-un sistem poate diferi. Si calitatea acestora poate fi diferita. Si pretul lor, de asemenea. 

Cum calculezi consumul total de energie electrica

Daca vrei sa calculezi precis de cate panouri solare ai nevoie, este esential sa masori cantitatea de energie pe care un panou o ofera, si sa o compari cu necesarul tau de energie electrica. Avand in vedere ca o gospodarie normala consuma in medie 700 KWh intr-o luna, si avand in vedere faptul ca un panou de ~800 de lei genereaza cam 250W (intr-o ora), numarul de panouri solare necesare poate fi mare. Ai avea nevoie sa produci in medie 25KWh zilnic. Considerand in medie ca o zi are 12 ore in care soarele este pe cer, dar si tinand cont ca daca este innorat, puterea generata de panouri scade, am putea calcula ca in fiecare zi avem la dispozitie 6 ore pentru a genera tot necesarul de energie electrica. Deci 25KWh in 6 ore, inseamna un necesar de 4.16KW.

Daca luam in calcul folosirea unor panouri fotovoltaice de 300W, am avea nevoie de un total de 14 panouri.

14 panouri x 800 lei = 11.200 lei.

Trebuie sa avem insa in vedere si suprafata ocupata de acestea: exista suficient loc pe acoperis? Este suficient de solid acoperisul casei pentru a sustine greutatea celor 14 panouri? Ce alte costuri mai sunt, in afara de panouri? Cum stocam energia produsa ziua, pentru a o putea folosi si noaptea?

Un panou solar de 300W are de obicei o suprafata de 1640x992mm.

Pe langa panouri solare, mai ai nevoie de:

116buc x Panou fotovoltaic Kingdom Solar KD-M310-60 monocristalin

  • Un invertor solar
  • 14 sisteme de prindere pentru panourile solare
  • Cablu solar 
  • Tablou electric complet echipat AC/DC
  • Acumulatori 

Un sistem complet, care ar fi suficient pentru o gospodarie, si foarte apropiat ca si caracteristici cu exemplul de mai sus, gasiti aici:

https://www.emag.ro/sistem-fotovoltaic-off-grid-5-0-kwp-cu-baterii-ax-m5/pd/DN01J7MBM/

Sistemul este complet, ce genereaza maxim 5KWh, costa putin sub 27.000 de lei. Contine 15 panouri de calitate, ce genereaza pana la 280W in conditii ideale de lumina, invertor, sistemele de prindere, tabloul electric, cablu solar si acumulatori.

Este, insa, un sistem ce nu necesita racordarea la reteaua nationala.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *