Cum sa utilizezi drujba in siguranta?

Cum se foloseste o drujba
0 Shares

Drujbele sunt instrumente puternice și eficiente, dar pot fi periculoase dacă nu sunt utilizate în mod corect. Iată o prezentare generală a considerentelor de siguranță care te vor ajuta să te pregătești să utilizezi drujbe așa cum o fac profesioniștii și să minimizezi accidentele.

1. Utilizarea în siguranță a unei drujbe

Persoanele care folosesc drujba pentru muncă au nevoie de o licență pentru a dovedi că pot folosi una în siguranță. Nu trebuie să fii certificat pentru a folosi o drujbă în grădina ta, dar poți învăța multe de la profesioniști.

Multe persoane sunt rănite în fiecare an în timp ce taie copacii și buștenii. Unii dintre aceștia sunt utilizatori casnici, deși mulți sunt profesioniști în amenajări peisagistice sau au primit instruire.

Sfaturile noastre de siguranță sunt:

 • Asigură-te că ești în formă fizică și suficient de alertă mental pentru a opera o drujbă
 • Achiziționarea unei drujbe cu zgomot redus și vibrații reduse este mai bună
 • Întreținerea drujbei pentru o performanță sigură și optimă
 • Folosirea îmbrăcămintei de protecție adecvată, inclusiv pentru ochi, urechi și membre
 • Asumarea unei poziții echilibrate și confortabile pentru tăierea și folosirea ambelor mâini
 • Folosirea drujbei de pe o scară numai după instruire – folosește în schimb un ferăstrău cu stâlp
 • Transportarea drujbei în siguranță, astfel încât să nu se deterioreze sau să rănească pe nimeni în transport – există genți speciale

2. Haine și echipamente de protecție

Este recomandabil să porți articole de protecție atunci când utilizezi o drujbă, chiar și pentru lucrările care crezi că vor fi rapide. Alege îmbrăcăminte de protecție de un standard ridicat. Celelalte articole de îmbrăcăminte ar trebui să fie potrivite, astfel încât să nu stea în cale. Recomandăm următoarele articole:

 • Aparate pentru urechi, chiar și în cazul în care utilizezi drujbe cu zgomot redus, alimentate cu baterii.
 • Protecția ochilor cu ochelari de protecție
 • Mănuși care te vor proteja de tăieturile cauzate de așchii și spini
 • Protecție pentru picioare și glezne – cizme de siguranță cu vârf de oțel

Profesioniștii în amenajări peisagistice pot purta și îmbrăcăminte de protecție personală rezistentă, cum ar fi cizme și jachete speciale pentru drujbă și căști de protecție. Sau un ham de rucsac pentru a-și alimenta drujba fără fir. Acest lucru echilibrează greutatea bateriei, făcând drujba în sine mai ușoară și mai ușor de manevrat. 

3. Drujbele alimentate cu baterii sunt mai sigure de utilizat

Drujbele alimentate cu baterii sunt proiectate pentru a minimiza riscurile pentru utilizatori. Drujbele fără fir sunt mai silențioase, mai curate și vibrează mult mai puțin ca echivalentele pe benzină. Au o frână de lanț cu protecție împotriva reculului și auto-ungere pentru a menține lanțul să funcționeze corect.

Accidentele apar atunci când cele mai bune practici nu sunt respectate. Chiar dacă munca este una rapidă și te simți încrezător că va fi ușor, asigură-te că ești pe deplin pregătit, protejat și că ai finalizat o evaluare a riscurilor înainte de a începe.