Cum să păstrezi apa din iaz curată

Cum să păstrezi apa din iaz curată
0 Shares

Apa curată și limpede din iaz este ceva pe care toți proprietarii de iazuri din curte se străduiesc să îl obțină, dar menținerea apei limpezi poate fi o provocare.

Există multe modalități de a curăța apa din iaz în mod natural, astfel încât nu trebuie să recurgi la utilizarea de substanțe chimice periculoase care pot dăuna peștilor.

Modalități simple de a curăța apa din iaz în mod natural

Îndepărtează resturile

Una dintre cele mai importante lucrări de întreținere a iazului este de a îndepărta orice materie vegetală care cade în iaz înainte ca aceasta să se scufunde în fund și să înceapă să se descompună.

Un minciog pentru iaz va ușura îndepărtarea frunzelor, crenguțelor și plantelor moarte din iaz.

Dacă iazul tau este situat sub un copac foios, poate vrei să instalezi o plasă pentru iaz pentru a prinde frunzele sau să utilizez un skimmer pentru iaz.

Dacă există un strat gros de nămol sau noroi pe fundul iazului tau, îl poți scoate cu o plasă fină cu mâner lung sau îl poți aspira cu un aspirator de iaz.

Instaleaza un filtru

Folosirea unui filtru de iaz face mult mai ușor să păstrezi apa din iaz curată.

Filtrarea ajută la îndepărtarea resturilor, murdăriei și algelor din apa iazului.

Aerare

Adăugarea de aerare la iaz ajută la infuzarea apei cu oxigen, ceea ce incurajează creșterea bacteriilor aerobe benefice care ajută la îndepărtarea deșeurilor acumulate în iaz.

Poți crește aerarea în iaz adăugând o fântână arteziană sau o cascadă.

Utilizeaza un sterilizator UV

Sterilizatoarele UV folosesc lumina ultravioleta pentru a distruge algele care sunt suspendate in apa iazului.

Instalarea unui sterilizator UV în iaz este o modalitate ușoară de a elimina excesul de alge și de a menține iazul liber de înflorirea de alge în viitor.

Nu suprapopula iazul cu pești

Mulți proprietari noi de iazuri cumpără prea mulți pești pentru dimensiunea iazului lor, fără să-și dea seama că peștii se reproduc rapid.

Nu suprapopula iazul cu pesti

Nu durează mult pentru ca un mic iaz din curte să devină suprapopulat cu pește, așa că este o idee bună să vinzi sau să dai o parte din pește atunci când iazul începe să fie aglomerat.

Menținerea numărului de pești la un nivel gestionabil înseamnă că nu va exista o acumulare mare de deșeuri de pește, care se descompun pentru a produce nămol și furnizează hrană pentru alge.

Nu hrăni excesiv peștii

Dacă hrănești în exces peștii, mâncarea neconsumată va putrezi și va produce nutrienți pentru ca algele să se dezvolte.

Folosește hrana de pești plutitoare, care iți vor permite să vezi dacă mâncarea este irosită.

Scoate hrana neconsumată și redu cantitatea de mâncare.

Hrănirea peștilor mai puțin va încuraja peștii să mănânce unele dintre algele din iaz.

Adaugă plante de iaz

Plantele din iaz, cum ar fi nuferii și lotusul, ajută la reducerea înfloririi algelor în iazurile din curte, deoarece consumă nitrați și fosfat din apă, ceea ce lasă mai puțini nutrienți disponibili pentru ca algele să înflorească.

Adauga plante de iaz

Menține apa iazului rece

Iazurile din curte se pot încălzi rapid în lunile de vară, crescând evaporarea, creșterea excesivă a algelor și făcând iazul inconfortabil pentru peștii tăi.

Apa caldă nu reține oxigenul la fel de bine ca apa rece, așa că dacă vezi peștii icnind după aer la suprafața iazului sau par stresati, poate fi un semn că temperatura apei este prea ridicată.

Mentine apa iazului rece

Ia în considerare instalarea unei pânze de umbrire sau adaugă mai multe plante plutitoare pentru iaz, cum ar fi zambilele de apă și salata verde, pentru a menține apa rece în timpul verii.

Unele link-uri din articol sunt link-uri afiliate, ceea ce înseamnă că dacă dai click si faci o achiziție, primim un mic comision.