[wpcode id="351"]

Cum sa faci scanduri din plastic reciclat

cherestea din plastic

Poti recicla plasticul pentru a face cherestea din plastic sau orice altceva iti doresti. Nu este usor si exista pericole, precum si costuri care se adauga la productie, in afara de materialele necesare.

Daca vrei sa economisesti bani pe termen lung, poate merita. Dar exista pericole. Daca ai de gand sa-ti faci o terasa folosind scanduri din plastic sau doar niste decoratiuni de gradina, sunt niste pasi de urmat si este nevoie sa te documentezi.

Plasticul

Poate esti tentat sa folosesti plastic pe care-l ai la indemana: pungi, pet-uri si alte plastice pe care altfel le-ai arunca. Multi au incercat sa recicleze plastic si sa construiasca ceva cu el prin turnare, si au dat gres. Sunt multe tipuri de plastic, si nu toate sunt compatibile cu procesul de topire si turnare.

Incalzirea plasticului poate produce compusi toxici. Sa topesti plastic la intamplare poate insemna fum negru si vapori toxici, ce te pot imbolnavi grav.

Cea mai sigura si mai simpla solutie este sa cumperi plastic sub forma de peleti. Acestea pot fi topite si modelate garantat, si nu emana toxine la incalzire. Dar nu mai vorbim despre nicio economie, nu-i asa?

A doua solutie este sa folosesti doar plastic de la ambalaje care au semnul cu triunghiul din 3 sageti. 

Matrita

Inainte sa incepi, trebuie sa stii forma si dimensiunea scandurilor pe care vrei sa le produci. Este greu sa tai si sa modelezi plasticul, mai ales daca are in compozitia sa fibre. Este nevoie sa adaugi fibre pentru a da rigiditate si rezistenta scandurilor. Ok, poate nu e greu de taiat, dar cu siguranta este o etapa in plus, ce poate necesita utilaje suplimentare. Ai incercat sa tai o bucata de plastic cu o panza de bomfaier? Se incinge!

Daca vrei sa produci cherestea din plastic, poti face o matrita din lemn pe care sa o captusesti cu cauciuc pentru a nu se lipi de plastic. Daca vrei sa produci multe scanduri, atunci poate vrei sa iti faci o matrita metalica. Nu recomandam betonul pentru ca, desi poate fi mai ieftin de turnat, nu permite forme mai complicate sau suprafete fine. Va trebui ca scandura rezultate sa fie prelucrata, ceea ce inseamna timp , utilaje suplientare si costuri suplimentare cu energia electrica. Posibil sa fie mai ieftin sa le cumperi deja facute.

Pentru a intari scandurile din plastic reciclat se folosesc rasini. Fibra de sticla si fibrele din lemn sunt cele mai folosite, dar ambele au dezavantaje.

Chiar daca exista batai de cap si pericole in timpul prelucrarii, informatii si ajutor gasesti oricand ai nevoie, daca esti suficient de ambitios sa duci pana la capat un astfel de proiect.

Cum se modeleaza plasticul transparent

Plasticul este un material usor de modelat, bun pentru multe utilizari casnice. Poate fi modelat impreuna cu silicon sau cu alte multe materiale, ceea ce il face un mediu foarte flexibil. Singura diferenta intre plasticul transparent si alte tipuri de plastic este colorantul. Pentru a obtine piese curate si transparente, trebuie sa folosesti un agent de colorare transparent si sa te asiguri ca nu contaminezi plasticul cu murdarie sau detritus.

Necesar

  • Catalizator
  • Rasina
  • Modelul de turnat
  • Recipient din plastic
  • Colorant transparent
  • Recipient din silicon
  • Pahar din hartie

Pasul 1

Alege un tip de matrita. Sunt zeci de metode de a turna plastic transparent. Una dintre cele mai usoare metode este sa folosesti un material (compus) din care se fabrica matritele din silicon.

Pasul 2

Toarna suficient silicon incat sa acoperi modelul (obiectul) pe care vrei sa-l torni intr-un recipient din plastic.

Pasul 3

Scufunda obiectul in siliconul din recipient si asteapta sa se intareasca siliconul. Timpul de intarire difera, in functie de material. De obicei, gasesti aceasta informatie pe ambalajul produsului. Odata intarit siliconul, scoate obiectul. Acum ai o matrita.

Pasul 4

Masoara matrita. Toarna in ea apa sau nisip, apoi masoara cantitatea de lichid (sau de nisip) cu ajutorul unui pahar gradat. Vei afla de cat plastic ai nevoie pentru a obtine produsul pe care vrei sa-l torni.

Pasul 5

Amesteca plasticul. Un plastic tipic va contine rasina, un catalizator si un agent de colorare (colorant). In functie de plasticul pe care il folosesti, vei folosi diferite proportii din aceste componente. Amesteca-l temeinic.

Pasul 6

Asigura-te ca matrita este pozitionata drept si este stabila. Toarna plasticul in matrita. Las-o sa se usuce la temperatura camerei intr-o camera cu atmosfera uscata, unde trebuie sa ramana nemiscata.

Pasul 7

Scoate produsul din matrita. Din moment ce plasticul se micsoreaza in timpul procesului de uscare, este posibil sa poti scoate produsul doar prin intoarcerea matritei cu susul in jos si prin lovituri usoare.

Sfaturi

Amesteca bine plasticul inainte de a-l turna. Incepi cu obiecte simple. Formele complexe sunt mai greu de obtinut.

Nu folosi prea mult catalizator. Poate incalzi plasticul prea mult pe parcursul intaririi, sau poate intarzia mult intarirea.

Cum sa-ti faci o afacere care vinde materiale de constructii sau sanitare din pvc / plastic

Presupunem ca ai deja un spatiu – o hala pentru productie si un depozit.

Daca vrei sa iti construiesti o afacere care sa produca cherestea din plastic, dar si alte materiale de constructii din plastic extrudat, folosind materiale reciclate, poti cauta pe net. O masina care transforma deseurile din plastic in peleti incepe de la 2500USD in sus. O linie de extrudare pentru plastic costa de la 10.000 USD in sus, in functie de ce tipuri de produse vrei sa faci.

Un exemplu de cautare aici:

https://www.alibaba.com/trade/search?fsb=y&IndexArea=product_en&CatId=&tab=all&SearchText=plastic+extruding+line&selectedTab=product_en

Exemplu de masina de extrudare ce creaza tigle din plastic (pvc):

https://www.alibaba.com/product-detail/Plastic-pvc-glazed-wave-tile-making_62345837308.html – $57.000.

Exemplu de masina de extrudare pentru tevi:

https://www.alibaba.com/product-detail/upvc-pvc-pipe-production-manufacturing-machine_1600398749540.html – $35.000.

Plastic poti cumpara de la companii precum TeraPlast Recycling, la saci de tip bigbag de 1250KG.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *