Mulți grădinari începători plănuiesc să-și cultive legumele în straturi înălțate – și din motive întemeiate! Aceia dintre noi care de ani de zile au cultivat in straturi înălțate recunosc cât de mult ne face plăcere. Ce este atât de grozav la grădinărit în straturi înălțate?
- Recolte mai bune
- Mai puțin de plivit
- Estetică
- Control mai bun asupra fertilității solului
- Se folosește mai puțină apă și mai putin ingrasamant (mulci)
- Mai ușor de lucrat
- Mai puțină compactare = mai mult spațiu aerian în sol = plante mai sănătoase
Dar greșelile sunt comune, iar problema cu greșelile într-o grădină cu straturi înălțate este că nu sunt ușor de corectat.
Atât din propria experiență, cât și din experiențele altora, am compilat aceste greșeli pe care le fac în mod obișnuit grădinarii ce cultiva in straturi ridicate. (Numărul patru pare a fi cel mai important, după părerea noastra.)
Dacă vrei sa construiesti o grădină cu straturi înălțate sau modifici straturi existente, acest articol te va ajuta să eviți multe dintre greșelile pe care le-am făcut noi și alții.
Și dacă ai deja straturi înălțate, dar vezi rezultate slabe, s-ar putea să găsești câteva motive aici.
Straturile înălțate sunt prea late.
Unul dintre cele mai mari beneficii ale grădinăritului în strat înălțat este evitarea compactării pamantului. Trebuie să poți lucra în straturile din grădină fără a călca pe ele.
Majoritatea începătorilor nu realizează acest lucru, dar solul sănătos are nevoie de aer la fel de mult cât are nevoie de apă. Dar atunci când solul este călcat în picioare, aerul dintre particulele de sol este împins afară.
Pentru a evita această problemă, dorim să facem toate eforturile pentru a NU călca pe straturile noastre de grădină. Acest lucru promovează o structură mai bună a solului și, în cele din urmă, plante vor fi mai sănătoase.
Dar dacă lățimea stratului înălțat te împiedică să lucrezi pe toate părțile cu usurinta, va trebui sa intri in el, eliminand acest avantaj major al unui strat înălțat.
Straturile înălțate nu trebuie să aibă niciodată mai mult de 1.2m lățime.
Majoritatea oamenilor pot ajunge confortabil în centrul unui pat înălțat de 1.2m lățime, fără nicio problemă. Dar, pe măsură ce am experimentat cu diferite dimensiuni, am descoperit că o lățime de 90cm lățime este și mai confortabilă.
Trebuie să iti invingi teama de risipă de materiale și poate că e nevoie să îți refaci tot planul gradinii, dar pe termen lung merită cu siguranță.
Atunci când alegi lățimea stratului ridicat, trebuie să iei în considerare și amplasarea lui. Am făcut greșeala de a pune două straturi înălțate de 1.2m x 4m, aproape de un gard. Nu numai că au crescut buruieni și iarbă între straturi și gard, dar nu am putut ajunge în spatele stratului pentru a planta, plivi sau recolta cu ușurință.
Învățați din greșeala noastra aici: dacă vă amplasați straturile înălțate lângă un gard, vă recomand lățimea să nu depășească 80 cm. În acest fel, vă puteți lucra cu ușurință stratul dintr-o singură parte.
Nu planifici irigarea.
Cu excepția cazului în care dorești să uzi manual straturile înălțate cu furtunul (te vei plictisi destul de repede), trebuie să planifici din timp o metodă de irigatie.
În primul rând, recomandăm să plasezi straturile înălțate lângă o sursă de apă. Indiferent dacă plantezi pentru a uda manual straturile sau ai un sistem mai eficient de furtunuri sau tuburi de picurare, apa ușor accesibilă îți va economisi mult timp și bătăi de cap.
În primii ani de grădinărit, am plasat aspersoare pentru gazon lângă straturile ridicate pentru a uda grădina de deasupra. Dar acest lucru sa dovedit complet ineficient. Nu numai că udarea de sus a irosit apa uzată, dar a fost în exces și a provocat unele dintre bolile fungice comune în zona noastra, cum ar fi mucegaiul.
De-a lungul anilor, am testat o varietate de opțiuni de irigare a stratului înălțat – furtunuri de înmuiere, linii de picurare, bandă de picurare, chiar și aspersoare.
Majoritatea grădinarilor încep cu un furtun de înmuiere ieftin sau un starter kit pentru irigare prin picurare. Noi am ales sa ne facem singuri cadre din teava de pvc perforata. Dacă aveam la dispoziție o plita pentru lipit țevi din ppr, am fi ales ppr.
Concluzia, totuși, este aceasta: alege ce sistem de irigare veți încerca înainte de a planta. Adăugarea oricărui fel de irigare după ce plantele cresc este un chin. Cel mai bine este să aveți irigarea înainte de a planta ceva.
Lemnul (sau alt material) nu este sigur.
Deși veți găsi o multitudine de speculații cu privire la siguranța anumitor tipuri de lemn tratat pentru utilizare în straturi înălțate, majoritatea experților sunt de acord cu acest lucru: nu utilizați lemn tratat fabricat înainte de 2003. Sperăm că nici nu mai există pe piață.
Lemnul tratat fabricat înainte de 2003 conține arseniat de cupru cromat și nu doriți acest lucru în apropierea grădinii alimentare.
Ce fel de lemn ar trebui să folosiți pentru stratul înălțat?
Dacă doriți să vă construiți straturile înălțate din lemn, acestea sunt cele mai comune trei opțiuni:
- Brad tratat
- Brad netratat (sau similar)
- Lemn rezistent la putrezire (cum ar fi cedrul)
Lemn tratat
Mai întâi, să vorbim despre lemnul de brad tratat. Noi asta am folosit. Metodele moderne de tratat lemnul folosesc practici mai sigure decât cele utilizate înainte de 2003.
După ce am cercetat pe larg acest subiect, credem că orice risc în utilizarea lemnului tratat sub presiune pentru grădinile înalte este minim. Cuprul este principala substanță folosită în lemnul modern tratat, iar cuprul este de fapt un nutrient de care plantele au nevoie în cantități mici.
Prin urmare, în opinia noastra, dacă s-ar scurge suficient cupru în sol pentru a reprezenta un pericol pentru sănătate, l-am vedea mai întâi în sănătatea plantelor. Plantele în sine ar avea de suferit. În anii noștri de grădinărit în straturi înălțate folosind lemn tratat, nu am văzut niciodată o plantă să sufere în acest fel.
Dar ce se întâmplă cu scurgerile? Studiile care au fost făcute (și, desigur, sunt puține) asupra lemnului tratat din grădinile înălțate au arătat o cantitate mai mare de cupru emanat în apropierea lemnului în sine decât este prezentă în restul solului. Deși este o cantitate minimă, plantam culturile la câțiva centimetri de marginea stratului.
Folosirea lemnului tratat în straturi înălțate este cu siguranță o alegere personală. O alegem pentru că putem construi mai multe straturi înălțate și putem crește mai multe alimente cu același buget pe care l-am folosi pentru o opțiune mai scumpă rezistentă la putregai (mai multe despre asta mai jos).
Dar, nu toată lumea va ajunge la aceeași decizie. Care sunt celelalte opțiuni ale tale?
Lemn netratat de brad
Unii grădinari aleg să cumpere scanduri din brad netratat, în principal pentru că este mai puțin costisitor decât alt lemn netratat.
Deși nu am folosit niciodată acest lemn, din câte am înțeles, viața bradului netratat este foarte scurtă – poate câteva sezoane. Acest lucru depinde probabil de cantitatea de precipitații din zona ta, deoarece ploile vor contribui la descompunerea lemnului.
Aceasta poate fi o opțiune pentru tine, dacă vrei ca straturile să fie temporare și vrei să economisești bani.
Lemn rezistent la putrezire
Mulți oameni aleg să folosească lemn rezistent la putrezire și fără substanțe chimice, cum ar fi cedrul. Aceste straturi sunt cu adevărat superbe și pot rezista mulți ani.
Problema? Toate lucrurile bune au un preț. Când ne-am pregătit să ne construim stratul înălțat, am comparat prețul lemnului tratat cu cedru, iar cedrul ar fi costat (la momentul respectiv) de două până la trei ori mai mult.
Pentru un strat mic, diferența de preț poate merita, mai ales dacă mai aveți îndoieli cu privire la lemnul tratat. Pentru noi, însă, și dimensiunea stratului pe care îl construiam, diferența de preț era de sute de lei, dacă nu se apropia de mii.
Un lucru de remarcat – prețul și disponibilitatea lemnului rezistent la putregai depind de zonă. Este posibil să gasim o sursă de lemn rezistent la putrezire în apropiere, așa că merită să verifici și să stabilești dacă merită costul.
Opțiune de strat ridicat ieftin
Dacă ești în căutarea unor materiale pentru straturi de grădină ridicate ieftine, este posibil să vrei să reutilizezi lemnul care a fost folosit în alt proiect. Poate că ai un gard vechi pe care îl dai jos, de exemplu. Pentru a fi în siguranță, asigurați-vă că nu a fost fabricat înainte de 2003 sau ca nu a fost tratat.
Alte materiale pentru straturi înălțate
În zilele noastre, grădinarii devin inovatori și folosesc o varietate de materiale pentru a-și cultiva grădinile de legume. Deși doriți să stați mereu departe de anvelopele vechi sau de traverse de cale ferată, iată opțiuni sigure de luat în considerare:
- Straturi înălțate construite din tabla galvanizata
- Straturi înălțate din piatra
- Straturi înălțate prefabricate din polietilenă fără BPA
Acestea sunt doar câteva opțiuni, dar, după cum îți poți imagina, opțiunile pentru cum să încadrezi stratul înălțat sunt practic nesfârșite. Asigură-te că te documentezi și alegi un material care să-ți placă.
Pământul înălțat de grădină lipsit de nutrienți
Nutrienții insuficienti în solul de strat înălțat este probabil cea mai frecventă greșeală pe care o văd. Dar atunci când o înțelegi bine, legumele din straturile tale ridicate vor prospera.
Multe combinații de sol vor funcționa bine cu straturile înălțate, dar unele nu. Pământul pentru ghivece, de exemplu, se scurge prea repede. Cu excepția cazului în care stratul înălțat se așează pe beton sau pe pietre (și, prin urmare, acționează mai mult ca un container), sări peste pământul de ghiveci. Ai nevoie de mai multă substanță decât poate oferi pământul pentru ghiveci.
Pământul pentru ghivece nu are adesea nutrienți pentru a susține o grădină de strat înălțat tot sezonul. Straturile înălțate nu sunt containere care au nevoie de fertilizare constantă; în schimb, ele funcționează cel mai bine atunci când sunt umplute cu sol organic, bogat în nutrienți de la început.
Foarte important: am constatat că plantele crescute într-un strat înălțat umplut numai cu pământ cumparat la saci au crescut mult mai lent decât acele straturi unde am amestecat o cantitate de material organic.
Care este cel mai bun sol pentru straturi înălțate?
Am obținut cele mai bune rezultate utilizând o combinație de pământ și material organic precum compostul, dar în funcție de ce ai la dispoziție și de buget, ai multe opțiuni din care să alegi.
Straturile înălțate prea apropiate unul de altul.
Lucrul în straturi înălțate poate fi bucuria oricărui grădinar. De aceea vrei să creezi cea mai confortabilă zonă de lucru posibil.
Pentru a face acest lucru, lasă suficient spațiu pentru a putea lucra confortabil între straturi – cel puțin 60-90cm. Am făcut această greșeală lăsând doar aproximativ 40 cm între straturi și este întotdeauna o provocare plivitul, plantarea și recoltarea de pe acele margini.
Un lucru pe care îl uităm cu toții este că nu toate plantele noastre vor rămâne în liniile stratului înălțat. Multe plante se revarsă peste margini (cum ar fi pepenii, castravetii, dovleceii si dovlecii), iar altele cresc atât de late încât ajung peste alei.
Ținând cont de toate acestea, atunci când vă așezați straturile înălțate pe pământ, asigurați-vă că puteți pune căruciorul sau roaba de grădină între ele. Când aveți suficient spațiu pentru a face asta, puteți așeza un scaun lângă straturi pentru o zonă de lucru confortabilă.
Aleile se umplu de buruieni și iarbă.
E foarte deranjant să ieșim în grădină, să vrem să ne bucuram de ceva timp lucrând în straturile înălțate și să descoperim că iarba a crescut printre ele.
Creșterea excesivă a buruienilor și a ierbii are întotdeauna potențialul de a adăposti șerpi, iar iarba crescută îmi provoacă mâncărimea picioarelor. Trebuie sa încercăm să menținem zona tunsa cu o motocoasa, dar cand avem suprafață mare, uneori nu o putem păstra întotdeauna ordonată. Totusi, este mult mai ușor decat sa fie nevoie sa tundem toata gradina – poate ca motivatia unora dintre noi atunci cand construim straturi inaltate este chiar sa scadem suprafața de cosit.
Opțiuni pentru aleile din jurul stratului înălțat
Pentru a menține zona din jurul stratului înălțat curată și ușor de lucrat, avem mai multe opțiuni bune. Iată doar câteva:
- Cartoane de la cutii
- Rumeguş
- Ace de brad (cetina)
- Pietriş
Cutii de carton
Cutiile de carton desfăcute cu un strat ușor de mulci deasupra funcționează grozav! Dar o metodă și mai ușoară pe care am început să o folosesc este să rulez hârtie maro între lângă straturile mele și să acopăr cu mulci.
Rumeguş
După ce am tăiat niște lemne am rămas cu o gramadă de rumegus, așa că am împrăștiat între straturile înălțate. Nu recomandăm rumegușul ca mulci, deoarece poate întârzia creșterea plantelor. Dar asta îl face o barieră grozavă intre straturi, unde nu vrem să crească iarba și buruienile. Cheia este să-l așezi pe gros – 10-15 cm este ideal.
Ace de brad
O altă opțiune sunt acele de pin, dacă se întâmplă să aveți brazi în apropiere. Acele de brad sunt excelente pentru alei, deoarece se descompun mai lent decât alte materiale. Așezați-l pe gros, iar un strat de carton sau hârtie dedesubt ajută.
Pietriş
Deși este costisitor, un strat de pietriș este o opțiune pe care mulți grădinari o aleg, mai ales atunci când întregul lor spațiu de pat ridicat este într-o singură zonă. La fel ca și celelalte opțiuni, recomand să puneți mai întâi o barieră (poate fi un celofan sau o folie din plastic mai gros). Fără folie, iarba și buruienile vor crește între pietriș și nu vrei să fii nevoit să smulgi buruienile din pietriș.
Membrana antiburuieni
Știu că toți am fost tentați să folosim membrană antiburuieni pentru a ne căptuși aleile (chiar și ca strat sub unele dintre opțiunile de mai sus), dar nu o recomandăm. Din experiență, buruienile vor trece oricum prin ea. Dacă vrei o barieră permanentă, îți recomand o folie de plastic de calitate pentru seră în loc de membrană antiburuieni.
Neglijarea de a mulci straturile ridicate
Mulcirea stratului înălțat este doar un lucru important ca mulcirea în grădină, și poate chiar mai mult.
Deși presiunea buruienilor este de obicei mai mică în straturile înălțate, aceasta nu este inexistentă. Semințele de buruieni din solul nativ găsesc lumină și răsar. Semințele care plutesc în vânt și depuse de păsări iubesc solul bogat al straturilor înălțate. Din aceste motive, mulciul vă va reduce dramatic timpul de plivire.
Dar, mai important, mulciul reglează temperatura solului și reține umiditatea – ambele nevoi critice ale straturilor înălțate în vara fierbinte.
Un avantaj uriaș al straturilor înălțate este faptul că solul se încălzește mai repede primăvara, permițând plantarea mai rapidă. Dar se încălzește și pe măsură ce sezonul trece. Mulciul ajută la reglarea acelei temperaturi mai mult decât ar face solul gol.
Mulciul reglează și umiditatea. În anotimpurile umede, acționează ca un burete, absorbind excesul de precipitații. În perioadele uscate, împiedică evaporarea umezelii în căldura verii. Vei descoperi că straturile tale mulcite sunt mult mai sănătoase decât cele fără el.
Poti folosi așchii de lemn sau scoarță de copac.
Sperăm că, evitând aceste greșeli, vei fi pe drumul spre o experiență plăcută de grădinărit în strat înălțat, cu recolte abundente!
Unele link-uri din articol sunt link-uri afiliate, ceea ce înseamnă că dacă dai click si faci o achiziție, primim un mic comision.